Προστασία των παιδιών από τον ήλιο

                                                             

Η προστασία των παιδιών από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος σε μικρή ηλικία, αναπτύσσει καλές συνήθειες και μπορεί να μειώσει την επίπτωση του καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή του ατόμου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι 80% της έκθεσης στον ήλιο σε όλη τη ζωή του ανθρώπου λαμβάνει χώρα πριν από την ηλικία των 18 ετών. 

Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την απόκτηση της συνήθειας της προστασίας από τον ήλιο από μικρή ηλικία, η οποία έχει παρόμοια επίδραση με τη χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο: προσφέρει προστασία κατά την παιδική ηλικία, αλλά αυξάνει και την πιθανότητα τα παιδιά να εξακολουθήσουν να έχουν αυτές τις καλές συνήθειες και αργότερα στη ζωή τους.

Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο, συνιστάται στις οικογένειες:

  • να χρησιμοποιούν αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 15 έως 30
  • να βάζουν το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγουν σε εξωτερικό χώρο
  • να ξαναβάζουν αντηλιακό, κάθε μία έως δύο ώρες όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ειδικότερα μετά από κολύμπι, εφίδρωση ή στέγνωμα με πετσέτα
  • να αποφεύγουν κατά το δυνατόν την έκθεση στο μεσημεριανό ήλιο (10 έως 4 μ.μ.)
  • να προτιμούν τη σκιά
  • να φορούν καπέλο με μεγάλο γείσο, γυαλιά ηλίου και μακριά μανίκια
  • να μην εκθέτουν τα βρέφη απευθείας στον ήλιο
  • να χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά και τους μη καλοκαιρινούς μήνες.

 

  • ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΤΥΠΟΥ SUNSCREEN ΕΝΑΝΤΙ ΤΥΠΟΥ SUNBLOCK

Τα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν. Τα χημικά sunscreen δρουν ως φίλτρο απορρόφησης των υπεριωδών ακτινών σε συγκεκριμένο εύρος. Τα φυσικά sunblock δρουν ως φράγμα στην αντανάκλαση και τη διάχυση του υπεριώδους φωτός. Προστατεύουν σταθερά και αποτελεσματικά τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από τη UVΒ. Επίσης τα sunblock προκαλούν λιγότερο ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα, όπως στο πρόσωπο και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

Αν δεν είναι δυνατό να βρεθεί σκιά για την προστασία του βρέφους, συνιστάται η χρήση ομπρέλας ή η τοποθέτηση μίας κουβέρτας ή πετσέτας πάνω από το βρέφος ώστε να προστατευθεί από τον ήλιο. Άλλος τρόπος προστασίας είναι να ντύνονται τα παιδιά με προστατευτικά ρούχα και καπέλα και να χρησιμοποιούνται προστατευτικά καλύμματα στα παράθυρα του αυτοκινήτου. Οι περισσότεροι γιατροί προτιμούν αυτές τις μεθόδους για την προστασία των βρεφών συγκριτικά με τα αντηλιακά, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντηλιακά είναι βλαβερά για τα βρέφη. Στην περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακών, προτιμούνται τα φυσικά αντηλιακά, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου, σε σύγκριση με τα χημικά, καθώς προκαλούν λιγότερους ερεθισμούς και απορροφώνται λίγο ή καθόλου από το δέρμα.

 

ΠΗΓΗ: HELTHVIEW.GR