6 Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων όλης της χώρας, να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών, να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης.

Ο ορισμός της βίας ή της βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς είναι μια δύσκολη διαδικασία, εξαιτίας κυρίως της ποικιλίας των μορφών της. Μιλώντας για εκφοβισμό και βία στο σχολείο, αναφερόμαστε στο bullying (θύμα αδύναμο-θύτης δυνατός).

Aπαιτείται συλλογική προσπάθεια από το σχολείο, τους δασκάλους, τις οικογένειες των θυτών και των θυμάτων αλλά και των υπεύθυνων κοινωνικών δομών για μια δυναμική αντιμετώπιση αλλά κυρίως για πρόληψη του φαινομένου. 

Στο σχολείο μας σήμερα ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες σχετικές με το θέμα. Δραστηριότητες που δεν εξαντλούνται στις δύο ώρες της ημέρας αλλά απασχολούν όλη τη σχολική χρονιά και εντάσσονται στα σχολικά προγράμματα που εκπονούν όλες οι τάξεις.

Μπράβο παιδιά! Τα αποτελέσματά φαίνονται τόσο στις δραστηριότητές σας όσο και στη συμπεριφορά σας! Συνεχίστε με την καθοδήγηση των δασκάλων σας, γιατί η βία δεν κάνει διάλειμμα!

Η Διευθύντρια

Χουλιάρα-Σιδερά Παναγιώτα