6 Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας

Η βία αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ευρύτερη κοινότητα, όσο και στο σχολικό χώρο, αφού μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα και να επηρεάσει άμεσα τη διαδικασία της μάθησης. Συνεχώς πληθαίνουν οι μαθητές που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς βιώνουν την επιθετικότητα σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του κοινωνικού τους βίου.

Το σχολείο, μεταξύ άλλων, καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους για ασφάλεια, σεβασμό της προσωπικότητάς τους και αγάπη. Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους γονείς, διάφορους οργανισμούς και άλλους φορείς, προσπαθούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές του σχολείου και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες αυτές έχουν ενταθεί με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η 6η Μαρτίου ως ημέρα κατά της σχολικής βίας.

Έτσι, σήμερα στο σχολείο μας επικεντρωθήκαμε σε ανάλογες δραστηριότητες. Διαβάσαμε παραμύθια, φτιάξαμε αφίσες, έγιναν προβολές ταινιών σχετικές με το θέμα αυτό και ακολούθησε συζήτηση, τόσο με τα μικρά όσο και με τα μεγαλύτερα παιδιά.

  

Το ζήτημα της σχολικής βίας εντάσσεται και στο ερευνητικό πρόγραμμα που συμμετέχει το σχολείο μας, με θέμα: «Ανίχνευση στάσεων και τεχνικές παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Φθιώτιδας»

http://symvoulos-pe-lok.mysch.gr/index.php/draseis/erevnitika-programmata

Επειδή για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής βίας (buylling), δεν αρκεί μόνο μια ημέρα αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, τονίζεται ότι απαιτείται η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας και φυσικά η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και στα δύο αυτά περιβάλλοντα.

             Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί!

               Η Διευθύντρια του Σχολείου

               Χουλιάρα-Σιδερά Παναγιώτα