Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού και της Χαιρώνειας

Στις 1-6-2012 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού και της Χαιρώνειας από τους μαθητές της Γ΄και Δ΄τάξης του σχολείου μας. Οι εντυπώσεις των παιδιών αποτυπώνονται παρακάτω, προσπαθώντας να αποτελέσουν οι ίδιοι τους δημιουργούς άρθρων με στόχο την ενημέρωση και των υπολοίπων που δεν έχουν πάει ποτέ εκεί.(Για φωτό πατήστε ΕΔΩ).

 1η ΟΜΑΔΑ: Ο θολωτός τάφος του Μινύα Στον Ορχομενό

Μαρία Τ., Βασίλης Π., Δήμητρα Σ., Θύμιος Ζ.

            Την Παρασκευή 1 Ιουνίου πήγαμε στον Ορχομενό και είδαμε τον αρχαιολογικό τάφο του Μινύα. που ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν.

Αυτός ο τάφος ήταν σαν μια μεγάλη σπηλιά, όμως στην πραγματικότητα ήταν ένας τάφος, που τον χρησιμοποιούσαν και σαν θησαυροφυλάκιο. Στο θάλαμο που βάζανε τον νεκρό, υπάρχουν στο ταβάνι σκαλισμένες τετράγωνες πλάκες που σχημάτιζαν ανθούς, όπως μαργαρίτες. Αυτός ο τάφος λένε πως είναι όμοιος και ίσως καλύτερος από τον τάφο του Ατρέα, του πατέρα του Αγαμέμνονα, στις Μυκήνες.

Κατασκευάστηκε τη Μυκηναϊκή εποχή από τον Τροφώνιο και τον Αγαμήδη που ήταν γιοι του βασιλιά του Ορχομενού Εργινίου. Ο θολωτός τάφος ήταν υπέργειος και αποτελείται από τέσσερα μέρη: το δρόμο, το στόμιο, το θόλο και το θάλαμο.  

H είσοδος σκεπάζεται από ένα τεράστιο ογκόλιθο 6 μέτρων και βάρους 120 τόνων. Ο θόλος είναι μια τεράστια κυκλική αίθουσα με διάμετρο δαπέδου 14 μέτρα και τοιχώματα από πελεκημένα μάρμαρα, τοποθετημένα έτσι ώστε να σχηματίζουν δαχτυλίδια. Το εσωτερικό του τάφου είχε διακόσμηση με χάλκινα και χρυσά κοσμήματα.

 2η ΟΜΑΔΑ: Μουσείο και Λιοντάρι της Χαιρώνειας

Στέλλα Χ., Παναγιώτης Σ., Γιώργος Σ., Δήμητρα Κ., Άρτεμις Θ.

Το λιοντάρι της Χαιρώνειας ήταν τεράστιο και μετά από πολλά χρόνια διαλύθηκε. ΟΙ αρχαιολόγοι όμως το ξανάφτιαξαν και το επιδιόρθωσαν.

Αυτό το λιοντάρι έχει μήκος 5 μέτρα και είναι πολύ ψηλό. Πολύ παλιότερα είχαν σκοτωθεί πολλοί σε αυτό το σημείο στη μάχη της Χαιρώνειας και έφτιαξαν αυτό λιοντάρι για να θυμόμαστε την ανδρεία τους.

Όταν μπήκαμε στο μουσείο μία κυρία μας είπε να κάτσουμε να δούμε μία ταινία σχετική με τους αρχαίους πολεμιστές, τη ζωή τους και τα όπλα τους. Μετά προχωρήσαμε σε μια δεύτερη αίθουσα που είδαμε διάφορα αγγεία, αγάλματα, στολίδια και κοσμήματα από την καθημερινή ζωή των αρχαίων και μια μινιατούρα ενός σπιτιού της νεολιθικής εποχής.

Το μουσείο ήταν μεγάλο και μας άρεσε πολύ, γιατί είδαμε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί. Περάσαμε πολύ ωραία στην εκδρομή που ήταν φανταστική και μου άρεσε πολύ.

 3η ΟΜΑΔΑ: Η Εκκλησία της Σκριπούς

Θωμαή Λ., Λουκάς Μ., Λουκάς Π.

            Η εκκλησία ονομάστηκε έτσι γιατί οι πέτρες που χτίστηκε είχαν γραμμένες πάνω τους αρχαίες επιγραφές. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκκλησία του Ορχομενού και της Λιβαδειάς.

Στην εξώπορτα  της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένη η εικόνα της Παναγίας. Υπήρχε επίσης μια γραπτή επιγραφή με το όνομα «Λέοντας», που ήταν αυτός που κατά πάσα πιθανότητα έχτισε την εκκλησία το 873μ.Χ. Το πιο εντυπωσιακό μέσα στην εκκλησία ήταν το πηγάδι με το νερό που δεν υπάρχει σε καμία εκκλησία και ο σταυρός στη μέση με τα γαλάζια φωτάκια.

Στην εκκλησία ήταν ο ιερέας που μας μίλησε για το θαύμα της Παναγίας που σταμάτησε τα γερμανικά τανκς. Όταν αυτά ήταν έξω από την εκκλησία τα ακινητοποίησε και έτσι σώθηκε ο Ορχομενός από τους Γερμανούς. Η εκκλησία γιορτάζει 3 φορές το χρόνο: 15 Αυγούστου, 23 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου ημέρα που έγινε το θαύμα.

Είδαμε το τεράστιο καμπαναριό με ένα πολύ μεγάλο ρολόι στο κέντρο και μας είπε για μια μεγάλη σήραγγα που οδηγούσε από την εκκλησία στο απέναντι εκκλησάκι και συνέχιζε μέχρι την αρχαία ακρόπολη του Ορχομενού. Έτσι, γλίτωναν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Αυτή η εκδρομή στην εκκλησία της Σκριπούς μας άρεσε πολύ γιατί είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα.

 4η ΟΜΑΔΑ: Παρουσίαση 3D

Aθηνά Φ., Βασίλης Κ., Αλέξης Μ.

            Πήγαμε σε ένα μικρό ξύλινο κτίριο που το χρώμα του ήταν καφέ. Εκεί μέσα ήταν η αίθουσα που βλέπουμε 3D. To 3D αρέσει σε πολλά παιδιά, γιατί δείχνει ενδιαφέροντα πράγματα. Για να δει κανείς 3D πρέπει να φορέσει τα ειδικά γυαλιά, γιατί αλλιώς θα τα βλέπει όλα θολά. Η παρουσίαση ήταν πολύ ωραία και μοιάζει σαν αληθινό γιατί το βλέπουμε τρισδιάστατο, αν και κάποια παιδιά ζαλίστηκαν. Μας άρεσε επίσης επειδή βλέπαμε τα αντικείμενα να έρχονται πάνω μας και προσπαθούσαμε να τα πιάσουμε.

            Στην ταινία είδαμε την αρχαία πόλη της Χαιρώνειας και τη μάχη που έγινε εκεί. Πολέμησαν οι Μακεδόνες εναντίον των Αθηναίων-Θηβαίων. Νικητές ήταν οι Μακεδόνες που είχαν ως αρχηγό το Φίλιππο και το Μ.Αλέξανδρο. Επίσης, είδαμε το λιοντάρι της Χαιρώνειας που είχε καταστραφεί και το φτιάξαμε σαν παζλ με τα κομμάτια που είχε η ταινία.

                   τα παιδιά της Γ΄Τάξης