ΕΔΕΑΥ: Επικοινωνία-Συμβουλές

Τσώνη Ασημίνα, ψυχολόγος 

Αποστολοπούλου Ευθυμία, κοινωνική λειτουργός

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

Διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για όλους, μια περίοδο κρίσης, όπου τα ξαφνικά και απρόσμενα γεγονότα του μεταδοτικού ιού προκαλούν αναστάτωση σε πρακτικό αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Επομένως, θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις νέες καταστάσεις και να σταθούμε ψυχικά ανθεκτικοί. Από αυτή την κατάσταση της σύγχυσης και της αποδιοργάνωσης επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παιδιά.

Το σχολείο και τα μέλη της ΕΔΕΑΥ βρίσκονται δίπλα σας. Αν επιθυμείτε προσωπική επικοινωνία μπορείτε να μας αποστείλετε email στη διεύθυνση: edeayschool@gmail.com αναγράφοντας στο θέμα το ονοματεπώνυμο του παιδιού, το τμήμα του και το σχολείο. Σας βεβαιώνουμε ότι στοιχεία και συζητήσεις παραμένουν εμπιστευτικές σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας.

Μερικές συμβουλές για τους γονείς

❖ Σημαντικό είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά για αυτό που συμβαίνει, τι είναι ο ιός, πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε. Ρωτάμε τα ίδια τα παιδιά να δούμε τι ξέρουν και αποσαφηνίζουμε οποιαδήποτε παρερμηνεία έχουν. Ο λόγος μας βέβαια είναι ανάλογος της ηλικίας και του αναπτυξιακού επιπέδου του παιδιού. Αποφεύγουμε την κινδυνολογία και δίνουμε έμφαση στην «Ανάληψη Δράσης», τι μπορούμε δηλαδή εμείς να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας καθώς δε μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα που συμβαίνουν γύρω μας. Τα ενημερώνουμε ότι τα σχολεία έκλεισαν για να μη μεταδοθεί ο ιός και ότι τα μέτρα είναι προληπτικά. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκμάθηση κανόνων υγιεινής, πώς πλένουμε τα χέρια μας και τι κάνουμε όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες, παραμύθια και βίντεο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξηγήσετε στα παιδιά την προέλευση του ιού ώστε να γίνει κατανοητός.

❖ Δεν παρέχουμε ψευδή καθησύχαση στα παιδιά. Τα παιδιά μπορεί να βιώνουν άγχος, ανησυχία και εσωτερική ένταση και να αναζητούν παρηγοριά και καθησύχαση. Εσείς από τη μεριά σας προσφέρετε την αίσθηση ελπίδας και προσδοκίας ότι η κρίση θα ξεπεραστεί, αλλά θα πρέπει να είστε ειλικρινείς.Τα παιδιά χρειάζεται να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστούν από την κρίση, αλλά μπορουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, τηρώντας τους κανόνες και αναπτύσσοντας νέες δυνάμεις.

❖ Για να καταστεί δυνατή η σωστή ενημέρωση, καλό θα ήταν να περιοριστεί η έκθεση του παιδιού στις ειδήσεις, καθώς επικεντρώνονται κυρίως σε δυσάρεστα νέα και να απαντούνται τα ερωτήματά του. Τα ενημερώνουμε ότι κυκλοφορούν αρκετές ανακριβείς ειδήσεις και ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές (ΕΟΔΥ, ΠΟΥ-Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Σε περιπτώσεις που δεν είστε σίγουροι για την απάντηση (γιατί κανείς μας δε γνωρίζει τα πάντα) το αναφέρεται στα παιδιά, καθώς η κατάσταση που βιώνουμε είναι καινούρια για όλον τον κόσμο.

❖ Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να δείχνουμε ενδιαφέρον για τα συναισθήμτα των παιδιών. Είναι λογικό τα παιδιά να αγχωθούν, να στεναχωρηθούν, να θυμώσουν. Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, αλλά βοηθάμε να παιδιά να τα εκφράσουν κατάλληλα. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν ότι τα συναισθήματα μπορούν να συζητιούνται και ότι αποτελούν σημαντικό μέρος μείωσης της έντασης που νιώθουμε.

❖ Καθώς τα σχολεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, πιθανόν να έχουν διαμορφωθεί πιο χαλαρές συνήθειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ρουτίνα των παιδιών. Να υπάρχει πρόγραμμα όπως και την περίοδο του σχολείου για το φαγητό αλλά και για την ενασχόληση με τα σχολικά μαθήματα. Υπομονή και επιμονή θα χρειαστεί ώστε να διατηρηθούν και οι κανόνες σχετικά με τις ώρες που το παιδί περνούσε μπροστά στην τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα ίντερνετ.

❖ Προσπαθούμε να κάνουμε δραστηριότητες με τα παιδιά. Παίξτε επιτραπέζια, ζωγραφίστε, διαβάστε ιστορίες και συζητήστε τες, μαγειρέψτε. Είναι μέσα στην ανησυχία, μία ευκαιρία να κάνουμε με τα παιδιά πράγματα τα οποία δεν είχαμε το χρόνο εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Δώστε την ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να διαλέξουν εκείνα κάθε φορά ποια θα είναι η δραστηριότητα ενισχύοντας το αίσθημα ευθύνης των παιδιών.

❖ Ενισχύστε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκμεταλλευτείτε τις ψηφιακές δυνατότητες που προτείνονται από το σχολείο σας.

❖ Παράλληλα, προσπαθήστε να διατηρήσετε επαφή με αγαπημένα σας πρόσωπα και με τους φίλους των παιδιών με τους διαθέσιμους τρόπους αυτής της περιόδου, τηλέφωνο, βιντεοκλίση, skype, email. Και φυσικά, διατηρούμε την επαφή μας με το σχολείο.

❖ Φροντίζουμε όμως και τη δική μας ψυχική ηρεμία και υγεία, καθώς το άγχος μας μπορεί να μεταφερθεί στα παιδιά. Ούτε οι ενήλικες ούτε τα παιδιά είναι συνηθισμένοι να είναι κλεισμένοι στο σπίτι, επομένως το ένα μέλος βοηθά το άλλο. Προσπαθείστε κι εσείς οι γονείς-κηδεμόνες να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ό,τι άλλο θα σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα και περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Φορέστε όμρφα ρούχα και νιώστε θετικά. Αναθέστε ρόλους εναλλαξ με τον/την σύζυγο ώστε να ξεκουράζεστε.

❖ Εάν τα παιδιά εκδηλώσουν υπερβολικούς φόβους ή σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο email μας ή σε κάποιον άλλον φορέα. Παράλληλα, αν εσείς νιώθετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη σε αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της ΕΔΕΑΥ του σχολείου.

Η ΕΔΕΑΥ του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας