Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "ΧΟΠΑ Ήρωες 112"
Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης με την εκπαιδευτικό κα. Αθηνά Θανασιά πραγματοποίησαν στη διάρκεια του σχολικού έτους το Πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112.
Το «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η βραβευμένη με το 2018 HEALTH COLLABORATION Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Angels Initiative και αποσκοπεί στην ενημέρωση, την εξοικείωση και προετοιμασία των μικρών παιδιών, ώστε να αντιληφθούν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγαλύτερό τους και να μπορέσουν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Καθώς τα τελευταία χρόνια οι παππούδες και οι γιαγιάδες περνούν με τα εγγόνια τους περισσότερη ώρα, φροντίζοντας και σε πολλές περιπτώσεις μεγαλώνοντάς τα, τα παιδιά με τη σειρά τους μπορούν να εμφανιστούν ως απρόσμενοι σύμμαχοι, ακόμη και ήρωες, και να βοηθήσουν στις κρίσιμες ώρες τους αγαπημένους τους.
Τα παιδιά είχαν ως “συνοδοιπόρους” στην εκπαιδευτική διαδικασία τέσσερις “υπερήρωες”, καθένας από τους οποίους τα βοήθησε να μάθουν για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου, συνδέοντάς το με την εκμάθηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.Η γενικότερη σχεδίαση του προγράμματος, με μια σειρά παιγνιωδών δραστηριοτήτων παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ανταποκρινόμενη στην ηλικιακή βαθμίδα των παιδιών, κατάφερε να εξασφαλίσει την προσοχή των παιδιών και να τα «μετατρέψει» τα ίδια σε εν δυνάμει υπερήρωες, που σώζουν τους αγαπημένους τους.
Στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών του νηπιαγωγείου μέχρι Δ’ δημοτικού, με τα τρία κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και στην ενημέρωσή τους για τον Πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, που θα πρέπει να καλέσουν σε αυτήν την περίπτωση. Η άμεση παρέμβαση, με την κλήση του 112, μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αλλά και μεταξύ της «ζωής όπως την ξέρουμε» και της απώλειας αυτής της ποιότητας ζωής λόγω μιας μόνιμης αναπηρίας.
Όλα αυτά γίνονται μέσα από παιχνίδι και δραστηριότητες, με υλικό έντυπο και ηλεκτρονικό που παρέχεται εντελώς δωρεάν καθώς και η απαραίτητη καθοδήγηση για τους δασκάλους και τους γονείς που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος. Μέχρι στιγμής, πάνω από 700 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα και 7.000 παιδιά, έχουν λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να μεταλαμπαδευθεί η γνώση σε οικογένειες και κοινότητες!
Στον παρακάτω σύνδεσμο παρουσιάζονται κάποιες από τις δράσεις των μαθητών.